Merak ettikleriniz

Ağustos 28, 2014

Evraklarla Seyahat




Yurtdışı seyahatlerimizin belki de en keyifsiz tarafı evrak işleridir. Maalesef ki çoğu ülkeye gidebilmek için pasaport-vize işlemlerini tamamlamamız gerekiyor. Ben her seyahatim öncesi detaylıca bu konuları araştırdığımdan ve birçok farklı kaynaktan bilgiler bulduğumdan, bu sefer sizler için hepsini toparlamak istedim.


İşe önce pasaportumuzu güncel tutmakla başlayabiliriz. En ekonomik olan 10 yıllık pasaport çıkarıp, uzun yıllar bir daha uğraşmamaktır. Ek bilgi olarak, soyadı değişikliğinden bahsedeyim, daha 8 yıl süresi olan pasaportumu evlendikten sonra soyadı değişikliğim nedeniyle yeniledim. Yeni soyadımın yazdığı pasaport için sadece defter parası (70-80 TL gibi birşeydi) ödedim. Böylece sonraki seyahatlerimde karışıklık yaşamamayı garanti ettim.


Pasaport almak için, önce evraklarınızı tamamlamalı, sonrasında harcınızı yatırmalı ve Emniyet Müdürlüğünün internet sitesinden e-basvuru yapmanız gerekiyor. Geriye seçtiğiniz gün ve saatte emniyete gidip evraklarınızı teslim edip başvurunuzu yapmak kalıyor.

Pasaporttan sonraki en önemli kısımsa gideceğiniz ülkenin vizesini alabilmek. Her başvuru olumlu sonuçlanmadığından her seferinde aynı özenle ve dikkatle evrakları toplayıp teslim etmelisizin. United Kingdom ülkeleri (Büyük Britanya Adasının tamamı, İrlanda Adası'nın kuzey kısmı ve bazı diğer Britanya Adaları) dışında Avrupa'daki çoğu ülkeye Schengen vizesi almamız gerekli.
 
https://www.google.com/maps/preview?ie=UTF-8&fb=1&gl=tr&sll=41.058324,28.986905&sspn=0.0248527,0.0439463&cid=965316745797505666&q=VFS+Global&ei=WxT7U4z8I8qf0QWMroBo&sqi=2&ved=0CH4Q_BIwCw&source=newuser-ws
 
Schengen vizesi için gerekli evrak detaylarını tıklayarak öğrenebilirsiniz. Schengen ülkeleri artık topluca bir merkezden başvuru kabul ediyor. Bu merkeze gidip ilgili gişeye, başvuru formunuzla birlikte evrak teslimi yaptığınızda başvurunuz tamamlanmış oluyor.
 
Tabii ki vize almadan gidebileceğimiz Avrupa ülkeleri de mevcut :) hangi ülkeler mi?? Tıklayın yeter.
 
 
Amerika ve Ingiltere vizesi içinse bambaşka bir yol izlenir. Online başvuru yapıp, formunuzun çıktısıyla birlikte başvuru merkezine gitmeniz gerekir.
 
 Eğer tatilinizde "Araba kiralarım canımın istediği yere giderim" diyorsanız o zaman gideceğiniz ülkenin karayolları kurallarına göz atmakta fayda var.
 
Avrupa ülkelerinin çoğunda TR ehliyetinizle araba kullanabiliyorken, örneğin Yunanistan için ehliyetinizi onaylatmak gerekiyor.
 
Eğer TR ehliyetiniz gittiğiniz ülkede geçerli değilse Turing'e başvurup uluslararası ehliyet alabilirsiniz. Böylece gönlünüzce seyahat edebilirsiniz.
 
 
 
Sorunsuz, keyifli tatiller :)
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder